网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
当“宇宙飞船降落”在乌得勒支,这是创意乐园?社区学校?第1张图片

乐园:表达教育愿景
Het Zand: expresses educational vision

由专筑网一颗尘土,小R编译

在乌得勒支的莱顿莱茵住宅区,“Het Zand”是一座引人注目的建筑,位于住宅社区的中心,它容纳了两所小学、一个日托中心、课后护理中心、一个社区中心、一个剧院和一个体育馆。为了促进两所学校的发展和教育愿景的创新,VenhoevenCS architecture+urbanism设计了扩建部分和内部,使之成为一个多功能、灵活和有吸引力的建筑,将成为社区的联系纽带。

‘Het Zand’ presents a striking building in Leidsche Rijn, Utrecht. Centrally located in the neighbourhood, the accommodation hosts two primary schools, a day care centre, after-school care, a community centre, a theatre, and a gymnasium. To facilitate the growth of the two schools and innovations in educational vision, VenhoevenCS architecture+urbanism designed extensions and its interior. The result is a multifunctional, flexible, and attractive building that serves as a social anchor in the neighbourhood.
  
当“宇宙飞船降落”在乌得勒支,这是创意乐园?社区学校?第2张图片

当“宇宙飞船降落”在乌得勒支,这是创意乐园?社区学校?第3张图片

总体安排

建筑的形式和材质像宇宙飞船,基于此,设计师将内部重组、扩展,使室内设计转变。首先,多用途功能区被安排为集体使用,如体育馆、课后托儿所、剧院大厅和社区中心。社区中心位于建筑的中心,它可以将人们聚集在一起,并将其他功能区联系在一起。在建筑另一侧,两所学校占据了建筑的三层楼并一直延伸到它的末端。为了使学校和社区空间独立运作,建筑师为每个空间设计了自己的入口和大厅,经过装饰的庭院通向富有表现力的入口。

Arranged for collectivity
The architecture of the building, which in its form and materiality evokes the image of a spaceship, inspired the internal reorganization, the extensions, and the transformation of the interior design. First, the multi-purpose functions were arranged for collective use: the sports hall, the after-school care, the theatre hall, and the community centre. The community centre is located at the heart of the building, brings people together, and links all functions; on either side, the two schools occupy the building over three floors up to its extended ends. For the schools and the community spaces to function independently, the architects provided each with their own portal and lobby. Decorated courtyards lead up to the expressively designed entrances.
  
当“宇宙飞船降落”在乌得勒支,这是创意乐园?社区学校?第4张图片

当“宇宙飞船降落”在乌得勒支,这是创意乐园?社区学校?第5张图片

相互作用:教育愿景和室内设计

通过Het Zand明亮宽敞的室内空间,设计师们表达了他们对教育的愿景。与学校一起,他们都相信学习不局限于在一个教室里连续的小组活动。在密切的对话中,建筑师用“学习广场”丰富了教室的学习环境;用于连接空间,又用于集中注意力,玩耍和课外活动的地方。宽阔的走廊、凹室和角落都让孩子们随心所欲地使用。对于小组间的课程和活动,可以建立新的灵活墙体来扩大学习广场。

“我们组织设计了开放、半开放和封闭的空间,以创造一个充满活力和清晰的学习景观。——Jos-Willem van Oorschot, VenhoevenCS建筑合伙人

Interplay: educational vision and interior design
With the light and spacious interior of Het Zand, the designers of VenhoevenCS give expression to their vision on education. Together with the schools, they share the belief that learning is not limited to successive group activities in a single classroom. In close dialogue, the architects enriched the learning environment of classrooms with ‘learning squares’; connecting spaces, with places to use for concentration, play, and out-of-class activity. Wide corridors, alcoves and corners invite children to use them as they wish. For inter-group lessons and activities, the learning squares can be enlarged by opening the new flexible walls.
“We organized and designed inviting open, semi-open and enclosed spaces for a dynamic as well as clear learning landscape.” – Jos-Willem van Oorschot, architect partner VenhoevenCS

当“宇宙飞船降落”在乌得勒支,这是创意乐园?社区学校?第6张图片

当“宇宙飞船降落”在乌得勒支,这是创意乐园?社区学校?第7张图片

健康、好玩、可持续的环境

为了创造一个坚固、平静、温暖的定制室内环境,建筑师使用了高质量的天然材料。竹子,一种可持续的木材,占主导地位。凹室覆盖着对比色系的吸音内衬;垂直连接用浅色瓷砖图案来强调。设计一直到最精细的细节,工作室甚至为工作空间制作了分层的墙壁覆盖图案。充足的日光和新鲜的空气,节能装置和隔音将确保在未来几十年里,Het Zand有一个健康的室内环境。灵活的布局可以轻松适应未来的教育类型。

Healthy, playful, and sustainable
To create a robust, calm, and warm tailor-made interior, the architects used natural materials with a high-quality finish. Bamboo, a sustainable type of wood, predominates. The niches are clad with sound-absorbing lining in contrasting colours; vertical connections are accentuated with light tile patterns. Designing down to the finest detail, the studio even crafted layered wallcovering patterns for workspaces. Plenty of daylight and fresh air, energy-efficient installations and soundproofing will ensure a healthy indoor environment at Het Zand for decades to come. The flexible layout can accommodate future types of education, or even other functions, with ease.

当“宇宙飞船降落”在乌得勒支,这是创意乐园?社区学校?第8张图片

当“宇宙飞船降落”在乌得勒支,这是创意乐园?社区学校?第9张图片

出去,进来

为了鼓励户外学习和玩耍,建筑师为Het Zand提供了屋顶露台,用于活动、学习和探索。孩子们在自己的菜园里播种、种植和收获。屋顶上宽敞的鸡舍可用于饲养鸡,产出的蛋卖给父母和邻居。街面上的蝙蝠巢箱进一步提高了人们与自然共生的意识。赫特兰德周围的广场是由艺术家Guido de Boer和学校的孩子们一起设计的。为了与刚刚着陆的宇宙飞船形象联系起来,入口处的人行道上用两种颜色的砖砌成五个具有幻想的大字用以欢迎游客,俯瞰也可以看到可能的外星生命。艺术家Marjolijn Mandersloot和Hans van Wezel以同样的理念又添加了六个青铜动物雕像。

Go out, come in
To encourage outdoors learn-and-play, the architects provided Het Zand with roof terraces for activities, learning and discovery. The children sow, grow and harvest in their own vegetable garden. The spacious chicken coop on the roof teaches taking care of animals; the eggs are sold to parents and to the neighbourhood. The bat’s nest boxes in the façade raise further awareness of living with nature. The squares around Het Zand have been designed by artist Guido de Boer in workshops with the school kids. In line with the association of a spaceship that has just landed, five giant fantasy words in two colours of brick have been set into the pavement in front of the entrances to greet visitors, also visible from above for possible extraterrestrial life. Artists Marjolijn Mandersloot and Hans van Wezel added six bronze animal figures with the same intention.

当“宇宙飞船降落”在乌得勒支,这是创意乐园?社区学校?第10张图片

当“宇宙飞船降落”在乌得勒支,这是创意乐园?社区学校?第11张图片

当“宇宙飞船降落”在乌得勒支,这是创意乐园?社区学校?第12张图片

当“宇宙飞船降落”在乌得勒支,这是创意乐园?社区学校?第13张图片

当“宇宙飞船降落”在乌得勒支,这是创意乐园?社区学校?第14张图片

当“宇宙飞船降落”在乌得勒支,这是创意乐园?社区学校?第15张图片

当“宇宙飞船降落”在乌得勒支,这是创意乐园?社区学校?第16张图片

当“宇宙飞船降落”在乌得勒支,这是创意乐园?社区学校?第17张图片

当“宇宙飞船降落”在乌得勒支,这是创意乐园?社区学校?第18张图片

当“宇宙飞船降落”在乌得勒支,这是创意乐园?社区学校?第19张图片

当“宇宙飞船降落”在乌得勒支,这是创意乐园?社区学校?第20张图片

当“宇宙飞船降落”在乌得勒支,这是创意乐园?社区学校?第21张图片

建筑设计:VenhoevenCS architecture + urbanism
项目地:荷兰,乌得勒支
项目时间:2023
类型:小学,中学

Architect: VenhoevenCS architecture + urbanism
Loaction: Leidsche Rijn, Utrecht, Netherlands
Project Year: 2023
Category: Primary Schools,Secondary Schools

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

室内 (2867 articles)


教育空间 (55 articles)


学校 (295 articles)


社区中心 (68 articles)


荷兰 (468 articles)


乌得勒支 (11 articles)


瓷砖 (226 articles)


木材 (3103 articles)



彩之家